Kako floriterapijom pomoći detetu kada ima noćne more i noćne strahove

Kako floriterapijom pomoći detetu kada ima noćne more i noćne strahove

Noćne more se kod dece javljaju već u šestom mesecu života a najčešće su između 2. i 6. godine kada se razvija osećaj straha.  Noćne more su odraz teskobe koja je najčešće vezana za odnose (konflikte) sa roditeljima, kao i prijateljima, braćom, sestrama i učiteljima na starijem uzrastu. Uzrok mogu biti i junaci i likovi iz bajki i crtanih filmova koji ih plaše i neka fizička opasnost koju je dete preživelo, ili prosto bujna mašta. Dete koje ima noćne more gunđa u snu, plače, ljuti se, sedi na krevetu a da se ne probudi, trza se iz sna u suzama, drhti, boji se da zaspi kad se probudi itd. Stručnjaci smatraju da većina dece ima noćne more u nekom periodu detinjstva i da su one sastavni deo razvoja dečije psihe i stoga ih ne treba lečiti. Važno je da roditelji umire dete koje ima more tako što će sesti kod njega na krevet, probuditi ga i blago ga umiriti rečima i dodirom.  Objasnite mu da je to bio samo ružan san, da je sad sigurno i pokušajte da pričate o snu, ako je to moguće, kako biste saznali uzrok more i otklonili ga. Objasnite i pokažite mu da nema „čudovišta“, ostavite upaljenu lempu, napravte igračku koja „štiti od ružnih snova“, čitajte mu bajke ili priče povezane sa mirnim spavanjem.

Noćni strahovi (pavor nocturnus) su takođe česti poremećaji spavanja kod dece.  Javljaju se u stadijumu dubokog spavanja. Noćni strahovi imaju malo burniji tok od noćnih mora. To su strašni snovi praćeni užasnim strahom, dete se budi ili u polu-snu vrišti, otima se, baca, nekad halucinira, plače, teško diše, srce ubrzano radi. Savetuje se da se deca umiruju na isti način kao kod noćnih mora. Važno je pričati sa detetom o takvim snovima da bi se otkrio njihov uzrok. Treba izbegavati stanja premorenosti i promene u ciklusu spavanja. Ukoliko su noćni strahovi jako intezivni, dugo traju ili udruženi sa drugim strahovima tokom dana- obavezno potražite pomoć stručnjaka koji će u težim slučajevima detetu prepisati blaga sredstva za umirenje i izvršiti ispitivanja.  Takođe je jako važno utvrditi da noćne more i noćni strahovi nisu posledica uzimanja nekih lekova ili bolesti.

Pored Vaše pomoći, i pomoći stručnjaka, od koristi Vam može biti Floriterapija. Floriterapija je terapija cvetnim esencijama od posebno izabranog i obradjenog cveca,  potpuno neškodljiva prirodna i  nežna metoda lečenja idealna za decu. Specifična je po tome što deluje na emocije tj. emocionalnu neravnotežu koja je uzročnik raznih bolesti i stanja. Cvet kao katalizator znanja ne uklanja simptom bolesti već ga uravnotežuje, razmršuje emotivni čvor. Floriterapija polazi od ideje da svaka osoba unutar sebe ima energiju i sposobnost da reši problem. Cvetne kapi se uzimaju oralno četiri puta dnevno. Postoji nekoliko cvetnih esencija zaduženih za miran i dobar san:

Chamomile - cvetna esencija koja umiruje emocionalnu tenziju, agitaciju, iritabilnost i promene raspoloženja. Oslobađa od tenzije u oblasti stomaka, povoljno deluje na opuštanje digestivnog trakta i varenje. Ublažuje anksioznost i napetost i samim tim omogućuje mirniji san koji omogućuje da se noću telo revitalizuje.

Aspen - cvetna esencija protiv strahova, strepnje od nepoznatog, uznemirenosti, drhtanja, noćnih mora. Veoma dobra za stanja strepnje, bojazni od neizvesne budućnosti i nedefinisanih strahova praćenih  fizičkim manifestacijama  kao što su znojenje, drhtanje ili pak povlačenje u sebe. Daje se deci koja imaju loše snove i košmare a umeju da se probude u suzama i sa vriskom.

Saint Johns Worth - cvetna esencija koja se koristi kod poremećenih snova, snova punih strahova, traumatičnih noćnih mora i straha od mraka i odlaska na spavanje. Ima jake regenerativne moći. Koristi se kod jako senzibilnih osetljivih osoba, koje su podložne stresu, alergijama, depresijama (naročito sezonskim), osetljive su na svetlost ili pate od nedostatka svetlosti.

Morning Glory - cvetna esencija koja utiče na poremećen ritam spavanja i teško buđenje ujutru.    Donosi budnost, osveženost i uravnoteženje ritma spavanja, posebno kod onih koji su aktivni noću kad bi trebalo da spavaju. Ova cvetna esencija pomaže da se otklone sve neredovne životne navike koje iscrpljuju.

White Chestnut - cvetna esencija protiv nemirnog i grčevitog spavanja izazvanog uznemirenim osećajima ili upornim ponavljajućim mislima. Pomaže da se um ne usplahiri pod spoljnim uticajima i beskorisnim upornim mislima koje crpe svu energiju i tište. Osim na nemirne snove, utiče na sve ponavljajuće radnje kao što su uporno štucanje, češanje, zevanje...

Chaparral – cvetna esencija koja je moćan fizički i mentalni čistač. Pre svega deluje na snove  i unutrašnji život. Moderan čovek je izložen stresu, uznemirujućim prizorima u medijima a nekad i stvarnom nasilju, traumama i zloupotrebi droga. Chaparral pojačava razumevanje snova koji nam služe kao „čistači“ svesti i psihe , smiruje poremećene snove i haotičan unutrašnji život.

Rescue Remedy – “lek prve pomoći”, smiruje dete kada se zaceni od plača, smiruje histeriju i vrtoglavice. Ova kombinacija nekoliko cvetnih esencija daje se u slučajevima zaista jakog uzbudjenja i šoka praćenog nekontrolisanim plakanjem, besom, košmarima, kao i bebama koje jako plaču a ne znamo šta ih muči.

Autor: Emilija Kević, pedagog i floriterapeut, član udruženja praktičara cvetnih esencija L.A.T.I.C.E.

Više o floriterapiji na sajtu udruženja praktičara cvetnih esencija „L.A.T.I.C.E.“

www.floriterapija.com